Lähden huomenna Itä-Suomeen joulunviettoon, joten on aika toivottaa kaikille lukijoille mukavaa joulua.
▼
sunnuntai 20. joulukuuta 2009
Hauskaa ja rauhallista joulua!
Lähden huomenna Itä-Suomeen joulunviettoon, joten on aika toivottaa kaikille lukijoille mukavaa joulua. sunnuntai 29. marraskuuta 2009
Piparit

Ei tule joulua - edes pikkujoulua - ilman pipareita. Kokeilin tällä kertaa koristella osan pipareista suklaalla, eikä tulos ollu hullumpi.
Jos taikina tuntuu murenevan kaulitessa, anna sen lämmetä hetki, jolloin se muuttuu notkeammaksi.
Ohje on hieman sovellettu Inna Somersalon kirjasta Yllin kyllin herkkuja.
Pikkujouluillallinen
Pikkujoulumenu
- bataatti-perunasosekeitto
- leipäkrutonkeja
- linssimureke
- couscousia
- rakuunaporkkanoita
- punaviinikastike
- käpykakku
- pipareita
Käpykakku

Päätin pikkujoulun kunniaksi tehdä käpykakkua. Yritin etsiä sopivaa ohjetta, mutta missään ei ollut valmista vegaanista käpykakun reseptiä, joten sovelsin tähän useita eri ohjeita. Tulos on suorastaan suussasulava.
Tällä ohjeella tulee n. 6-8 hengen kakku. Jos haluat tehdä kakun isompiin juhliin, tuplaa ohje ja käytä koko pellin kokoista uunivuokaa pohjan paistamiseen.
maanantai 16. marraskuuta 2009
Linssimureke ja uunijuureksia
Joulukortteja

Chocochilissä oli todella hauska idea ruoka-aiheisista joulukorteista. Päätin matkia hieman, mutta soveltaa korttien tekotavan kotiolosuhteisiin.
Tälläisiä kortteja on todella helppo tehdä. Valitse yksi hyvä leivonta- tai ruokaohje - itse käytin suklaafudgen ohjetta. Printtaa se tarpeeksi moneen kertaan sopivalle paperille. Liimaa näitä paperilappusia erivärisille pahveille (joko A5- tai korttikokoisille) ja koristele mielesi mukaan. Jos laiskuus iskee, koristeina voi käyttää vaikka valmiita tarroja, mutta kuvioiden leikkaaminen huovasta tai kiiltopaperista ei ole myöskään hankalaa.
maanantai 9. marraskuuta 2009
Ensilumi
keskiviikko 28. lokakuuta 2009
Suklaamoussekakku

Tämä kakku on itseasiassa suklaaversio mansikkamoussekakusta. Olen pitkään pohtinut kuinka saisin tämäntyyppisen kakun onnistumaan vegaanisena - soijatuorejuuston käyttäminen täytteessä ei toiminut - ja päätin lopulta soveltaa jo hyväksi todettua ohjetta.
Kakku todella onnistui, tätä kehtaisi tarjota hienommissakin juhlissa. Halutessaan kakun voi tajoilla esim. kaurakermavaahdon tai soijavalniljajäätelön kanssa, mutta se maistuu hyvin sellaisenaankin.
Täytteen voi maustaa erilaisilla likööreillä tai esim. kahvilla.
tiistai 20. lokakuuta 2009
Fuengirola
sunnuntai 27. syyskuuta 2009
Kasvispiiras
Vihanneksia kookoskermassa
Herkkusienicurry

Jos arastelet yleensä sieniä, kokeile laittaa herkkusieniä mausteisiin ruokiin. Varsinkin aasialaistyylisissä wokeissa ja kastikkeissa ne toimivat yllättävän hyvin.
Vihreä currytahna on melko mietoa, joten jos haluat tulisempaa ruokaa, lisää myös chiliä. Vihanneksia voi vaihdella maun ja saatavuuden mukaan. Jos käytät tuoreita herkkusieniä, paista niitä ennen currytahnan lisäämistä kunnes niistä irronnut neste haihtuu.
Happamia, sanoi kettu
sunnuntai 13. syyskuuta 2009
Kookos-linssikeitto
Suklaamousse
Blini-illallinen

Talven marinoidut kasvikset (Härkäpapua sarvista -keittokirjasta) ja maustekurkkuja.
Blinit ovat hauskaa tarjottavaa illanistujaisissa ja muutenkin herkullisia. Alla oleva menú syntyy myös lähes täysin kotimaisista raaka-aineista.
Päällisiä voi laittaa maun mukaan, ja ne voi yleensä valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. Myös merileväkaviaaria kannatta kokeilla blinien seurana.
sunnuntai 30. elokuuta 2009
Omena-mantelikakku

Makea jälkiruoka syksyn juhliin ja kaikille tavalliseen omenapiirakkaan kyllästyneille.
Täyteet kannattaa tehdä hyvissä ajoin jäähtymään, esimerkiksi kakun paistumista odotellessa. Kreemin täytyy olla jääkaappikylmää ennen margariinin lisäämistä.
Kreemin ja kinuskin ohjeet Inna Somersalon kirjasta Yllin kyllin herkkuja.
Tomaattinen papurisotto
Yritykset soveltaa ravintolassa syötyjä ruokia - varsinkin jos tapauksesta on reilusti aikaa - kotikeittiöön ovat aina hieman riskialttiita, mutta tällä kertaa onnisti.
Jos haluat tehdä risoton ilman tomaattikastiketta, mikä on myös oikein hyvää, jätä paseerattu tomaatti pois ja vaihda viini valkoiseen.
Myös yrttejä voi vaihdella maun ja saata vuuden mukaan. Soijajuusto ei ole pakollinen, mutta sopii hyvin ruokaan.
sunnuntai 16. elokuuta 2009
Muffareita

Kuvassa vadelma-suklaamuffarit.
Kesäkautena tulee tehtyä paljon muffareita marjojen hyvän saatavuuden takia. Vaihtelun vuoksi tein pari uudistettua versiota perinteisistä muffareista.
Banaani-mustikkamuffareista en ehtinyt ottaa kuvaa ennen kuin ne tulivat syödyksi - ehkä se kertoo jotain kyseisten leivonnaisten mausta.
perjantai 31. heinäkuuta 2009
Terveisiä Lontoosta
Katunäkymä 2krs bussista.
Viikon matkalla Lontooseen ehti nähdä vaikka mitä - myös sen kuinka helppoa siellä on elää kasvisruualla. Kävimme kolme kertaa varsinaisessa kasvisravintolassa, ja muissakin lounaskuppiloissa sai yleensä suht helposti jotain vegaanista purtavaa. Kaikista kahviloista saa vähintään hyvää teetä, limua ja mehuja yms., useimmista myös hedelmiä ja/tai pähkinäpatukoita.
lauantai 11. heinäkuuta 2009
keskiviikko 8. heinäkuuta 2009
Kardemummakakku
Intialaistyylinen linssikastike

Tajusin kookoskerman ja tomaattikastikkeen yhdistämisen idean vasta vähän aikaa sitten, kun kävimme Tallinnassa syömässä African Kitchen'issä (erinomainen ruokapaikka muuten, kannattaa käydä jos on asiaa etelänaapuriimme).
Sovelsin tähän kastikkeeseen erästä Intian makuja -keittokirjan ohjetta.
Linssit voi hyvin vaihtaa esimerkiksi valkoisiin papuihin.
Kesäkeitto
lauantai 27. kesäkuuta 2009
Vegaanin eväät I

Monelle aloittelevalle vegaanille (myös minulle) eväät tuntuvat tuottavan paljon päänvaivaa, varsinkin jos tarkoitus on saada kokonainen ateria ulko-olosuhteissa ilman mikroa tai jääkaappia.
Itse olin maalauskurssilla tämän viikon, ja hyviksi eväiksi havaitsin seuraavat:
- Edellisen päivän wokin jämät tortillaan käärittynä.
- Falafelit tai kasvispihvit pitaleivän välissä tomaattikastikkeen tmv. ja salaatin kera.
- Papusalaatilla täytetyt tortillalätyt (ohje alla).
tiistai 16. kesäkuuta 2009
Riisiä ja papuja currykastikkeessa

Tähän ruokaan käy hyvin edellisen päivän riisin jämät ja satumiksi voi laittaa mitä kaapista löytyy.
Jos pidät tulisesta ruuasta, valitse väkevä currytahna ja laita reilusti chilikastiketta. Osa valmiista tahnoista ja kastikkeista ei ole vegaanisia, joten kannattaa lukea tuoteseloste aina ennen ostamista.
Jos sinnulla ei ole currytahnaa, voit korvata sen curryjauheella ja valkosipulilla. Currytahna kuitenkin tekee ruokaan "aidomman" aasialaisen maun.
torstai 11. kesäkuuta 2009
Paella

Paella on erittäin suosittu ruokalaji Espanjassa. Yleensä siihen laitetaan mereneläviä, mutta kasvisversiosta tulee aivan yhtä hyvää, kunhan ei pihtaile raaka-aineissa. Varsinkin riisin laatu on tärkeää. Voit halutessasi ostaa oikeaa paellariisiä, mutta monet tavalliset luomuriisit ovat myös hyviä.
Riisin ja kasvisliemen määrä kannattaa katsoa riisipaketista 4 annoksen ohjeen mukaan.
Vihannesten vaatima kypsymisaika vaihtelee sen mukaan mitä vihanneksia laitat, joten lisää niitä vaiheittain paellaan.
Paras valmistusastia on oikea paellapannu, mutta tavallinen paistinpannukin käy ihan hyvin.
Hillopikkuleivät

Tunnettu tosiasia, että kotitekoinen maistuu paremmalta kuin kaupasta ostettu, pätee myös pikkuleipiin. Yläasteen köksänopettajani neuvoi, miten hillopikkuleivät saa nopeasti tehtyä niin ettei jokaista tarvitse pyöritellä erikseen.
Taikinan ohje muunneltu Inna Somersalon kirjasta Yllin kyllin herkkuja.
Suklaakakku

Tällä ohjeella tulee suhteellisen iso kakku - mutta niin hyvä että se varmasti tulee syödyksi. Paksulla kuorrutteella on helppo paikkailla kakkupohjan epätasaisuuksia.
Kakun voi tehdä hyvin jo edellisenä päivänä ennen tarjoilua. Jos teet suklaakoristeita, ne kannattaa tehdä jo useampaa päivää etukäteen.
Pohjan alkuperäinen ohje Inna Somersalon kirjasta Yllin kyllin herkkuja ja kuorrutteen ohje muunneltu Jennifer Donovanin kirjasta Suklaa - 365 vastustamatonta makuelämystä.
Synttärit
maanantai 1. kesäkuuta 2009
Helppo suklaafudge
Papu-valkosipulipasta
torstai 28. toukokuuta 2009
Paistettuja nuudeleita ja tofua
maanantai 25. toukokuuta 2009
Mansikka-suklaatiramisu
Croquettes

Kuvassa kasviskroketit ja pestopasta soijajuustolla.
Kroketit eli nugetit toimivat hyvin myös kasvisversiona. Niitä voi syödä sellaisenaan naposteltavana tai esimerkiski riisin ja jonkun kastikkeen tai vaikkapa pestopastan kanssa.
Kasviksia voi vaihdella maun ja saatavuuden mukaan tai ne voi vaihtaa valmiiksi keitettyihin papuihin. Myös mausteita voi vaihdella miten huvittaa.

























