Jos kasvissyöjä tulee kylään

Huomasin yllätyksekseni, että netistä löytyy aika vähän asiallisia neuvoja, mitä tehdä jos vegaani tai kasvissyöjä tulee kylään. Oikeastaan ainoa löytämäni kunnollinen kirjoitus aiheesta on Kamomillan konditoriassa.

Tässä siis pikaohje, mitä tehdä jos vieraasi on kasvissyöjä:

1. Ota selvää vieraasi ruokavaliosta. Kasvissyöjiksi itseään kutsuvien ruokavaliot vaihtelevat - toiset eivät syö mitään eläinperäistä, toisille käy vaikkapa maitotuotteet, joillekin jopa kala.
Vegaani tarkoittaa aina, että henkilö ei syö mitään eläinperäistä, edes maitotuotteita tai kananmunaa.
Myös se, kuinka tarkkoja kasvissyöjät ovat esimerkiksi lisäaineiden suhteen vaihtelee, joten kannattaa kysyä asiasta.

2. Suunnittele menu:

Illalliselle: Kasvissyöjät voivat syödä leipää, perunoita, pastaa, riisiä, salaatteja, vihanneksia jne., joten valitse jokin kaikille tarjottaviin lisukkeisiin sopiva pääruoka.
Esimerkiksi pihvien sijaan voi tarjota kasvispihvejä tai vaikkapa pannulla yrttien kanssa paistettuja papuja, bolognese-pastakastikkeen sijaan soijarouhekastiketta, grillikanan sijaan marinoitua tofua jne.
Perunamuussin tai kermakastikkeen voi tehdä vegaanisena käyttämällä soija- tai kauramaitotuotteita (esim. Nordic, Alpro, Oatly).

Juhliin: Lakto-ovo-vegetaristi voi syödä perinteisestä juhlatarjoilusta kaikkea paitsi nakkeja ja lihapullia. Vegaani sen sijaan ei voi syödä maituotteita tai kananmunaa sisältäviä leivonnaisia, joten kannattaa valmista jokin sortti vegaanisia leivonnaisia (ohjeita).
Vegaaniset leivonnaiset käyvät myös laktoosi-intorelantikoille ja kananmuna-allergisille, ja toki yhtä hyvin kaikille muillekin vieraille.
Jos et halua leipoa montaa eri pullaa tai piirakkaa, helpoimmalla pääset kun leivot kaikille vegaanista - tuskin kukaan vieraista huomaa eroa.

3. Kaupassa lue kaikkien valmisruokien tuoteselosteet - eläinperäisiä aineita voi löytyä yllättävistäkin paikoista. (Kerran törmäsin "kasvis"sosekeittoon, jossa oli kananrasvaa.)
Vegaaniliiton sivuilla kerrotaan, mitä vegaanit syövät ja eivät syö. Lisäksi kannattaa tutustu vegaanisten valmisruokien listaukseen.
Ota huomioon, että kasvissyöjät eivät syö kana- tai lihalientä tai kalakastiketta, eivätkä vegaanit käytä voita tai maitoa sisältäviä margariineja.

+ Miksi tekisin kasvisruokaa?
Nettikeskusteluissa törmää usein kysymykseen miksi kasvissyöjälle pitäisi tarjota eri ruokaa, kun hän on itse ruokavalionsa valinnut.

Kasvissyöjä ei kuitenkaan voi terveydellisistäkään syistä syödä yhtäkkiä pihviä eikä vegaani juustoa. Kasvisruokavalion myötä ruuansulatuselimistöstä katoavat eläinproteiinia pilkkovat entsyymit, jolloin ruokavaliosta poikkeaminen aiheuttaa huomattavia vatsanväänteitä. Tiedän tapauksen, jossa vahingossa jauhelihaa syönyt vegaani joutui hakeutumaan ensiapuun vatsakramppien takia.
Sikäli kasvissyöjä on samassa tilanteessa kuin allergikko.

Toisaalta, kyseessä on todennäköisesti ystäväsi tai sukulaisesi, kun hänet vapaaehtoisesti kutsut kylään. Jos itse inhoaisit vaikkapa sipulia, etkö pitäisi kohtuullisena, että ystävän luo kylään menessäsi saisit sipulitonta ruokaa?
Kylään tuleva vegaani ei halua hankaloittaa elämääsi, vaan viettää aikaa ja pitää hauskaa seurassasi.