Jos allergikko tulee kylään

Näin tasapuolisuuden vuoksi, tässäpä myös pikaohje siitä, jos vieraallasi on allergioista tai yliherkkyyksistä johtuvia ruokarajoitteita. Ks. myös Jos kasvissyöjä tulee kylään -sivu.

1. Pyydä kertomaan ruokarajoitteista etukäteen ja ota ne tosissaan. Kun järjestät illallisia tai juhlia, joissa tarjotaan ruokaa, pyydä vieraita kertomaan etukäteen mahdollisista ruokarajoitteistaan. Joillakin ihmisillä, kuten minulla, on varsin pitkiä listoja siitä, mitkä ruuat ovat kiellettyjen listalla. Oli kyse varsinaisesta allergiasta tai muuntyyppisestä yliherkkyydestä, ota vieraan ilmoittamat ruokarajoitteet aina vakavasti. Pahimmillaan vääränlaisen ruuan syöminen voi johtaa hengenvaarallisiin reaktioihin, mutta aiheuttaa taatusti ainakin tukalan olon vieraallesi. Tämän vuoksi on myös syytä...

2. ...ottaa selvää allergioiden vakavuudesta. Jos tiedät vieraasi olevan allerginen jollekin, kysy kuinka vakavasta allergiasta on kyse. Jotkut voivat saada oireita pelkästään ruuan hajusta, toiset taas saattavat voida syödä pieniä määriä mitä tahansa ilman ongelmia. Jos kyse on oikeasti vakavasta allergiasta, varmista, ettei ko. ruoka-ainetta pääse missään valmistuksen vaiheessa mitenkään tekemisiin tarjottavan ruuan kanssa. Tämä vaatii erityistä huolellisuutta käsien ja välineiden puhtauden kanssa, mutta varminta on, jos et käsittele keittiössä lainkaan allergisoivia ruokia samaan aikaan, kun laitat allergikolle tarjottavaa ruokaa.

3. Suunnittele menu niin, että mahdollisimman moni voisi syödä samaa ruokaa, niin pääset itse helpommalla. Jos kylään on tulossa paprika-allerginen keliaakikko, ei ehkä kannata tarjota täytettyjä paprikoita alkupalaksi ja makaroonilaatikkoa pääruuaksi. Pystyt todennäköisesti kuitenkin keksimään ruuan, joka ainakin pienillä muutoksilla sopii kaikille.

4. Juhlissa kiinnitä huomiota tarjoiluun: noutopöydässä on syytä varmistaa, että jokaiselle ruokalajille on omat ottimet ja ruuat on aseteltu niin, etteivät ne pääse helposti sekoittumaan tarijoiluastiasta toiselle, sillä allergeenit voivat siirtyä esimerkiksi lusikan tai kakkulapion mukana. Jos joku vieraista on pahasti allerginen vaikkapa pähkinöille, pähkinää sisältävät ruuat voi laittaa varmuuden vuoksi hieman erilleen muusta tarjoilusta, jottei näin pääse käymään. Toisaalta, jos valmistat moniallergikolle kokonaan oman ruuan, se voi olla käytännöllisempää tarjoilla "tiskin alta", vaikka tämä on toki vähemmän tyylikästä. Paras vaihtoehto on jälleen välttää kaikessa tarjoilussa allergisoivia ruoka-aineita, jos niitä ei ole mahdottoman montaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti