sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Käpykakku


Päätin pikkujoulun kunniaksi tehdä käpykakkua. Yritin etsiä sopivaa ohjetta, mutta missään ei ollut valmista vegaanista käpykakun reseptiä, joten sovelsin tähän useita eri ohjeita. Tulos on suorastaan suussasulava.
Tällä ohjeella tulee n. 6-8 hengen kakku. Jos haluat tehdä kakun isompiin juhliin, tuplaa ohje ja käytä koko pellin kokoista uunivuokaa pohjan paistamiseen.

Pohja
2 dl vehnäjauhoa
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
25 g margariinia
2 dl soijamaitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata margariini ja sekoita se soijamaitoon. Yhdistä.
Vuoraa leivinpaperilla 25 x 25 cm kokoinen uunipannu, kaada taikina siihen ja paista 175 asteessa 15-20 min kunnes väri on kaunis eikä kokeilutikkuun tartu taikinaa.

Kreemi
2 dl soijamaitoa
2 rkl maissitärkkelystä
½ dl sokeria
100 g mantelimassaa
ripaus suolaa
2 rkl margariinia

Vispaa kylmä soijamaito ja maissitärkkelys sekaisin kattilassa. Murenna mantelimassa sekaan, lisää sokeri ja suola. Kiehauta koko ajan sekoittaen, niin että mantelimassa sulaa ja seos paksunee. Jäähdytä hyvin jääkaapissa.
Vatkaa margariinia hetki sähkövatkaimella ja vatkaa se siten käsin kreemin joukkoon. Laita jääkaappiin odottamaan.

Kuorrute
200 g mantelimassaa
n. 2 rkl leivontakaakaojauhetta

Vaivaa kaakaojauhe mantelimassaan, voit lisätä kaakaota vähitellen kunnes saat sopivan värin. Kaulitse taikina leivinpaperin avulla kakun päälle sopivaksi levyksi, mutta jätä noin neljäsosa massasta koristelua varten odottamaan.

Lisäksi
½ pkt luumuhilloa
2 dl päärynämehua + ½ dl Vana Tallinnaa tai muuta likööriä
½ dl tomusokeri-vesitahnaa
tomusokeria koristeluun

Kokoa kakku näin: leikkaa pohjasta sopiva kävyn muotoinen pala ja laita se tarjoilulautaselle. Kostuta mehulla ja liköörillä, levitä päälle luumuhilloa ja noin kolmannes kreemistä.
Kokoa jäljelle jääneistä pohjan paloista päälikerros - leikkaa niitä sopivan muotoisiksi ja asettele edellisen kerroksen päälle samaan muotoon. Kostuta ja levitä päälle loppu kreemi (kreemillä on hyvä paikkailla koloja ja epätasaisuuksia).
Nosta kaulittu kuorrute kakun päälle kaulimen avulla, painele reunat alas.

Vähän ennen tarjoilua koristele kakku: muotoile jäljelle jääneestä manteli-kaakomassasta kävyn suomujen näköisiä paloja ja asettele ne kakun päälle. Suomut kannattaa kiinnittää tomusokeri-vesitahnalla jotteivät ne irtoa kun leikkaat kakkua.
Ripottele lopuksi päälle tomusokeria.

1 kommentti:

  1. Vinha idea koristella käpykakku näin. Yleensähän kävyt leikataan pintaan, mutta jos se ei suju niin tämä tapa kannattaakin pistää korvan taakse. Hyvän näköinen kakku!

    VastaaPoista