lauantai 26. kesäkuuta 2010

Mansikkatäytekakku


Hieman sovellettu versio perinteisestä mansikkakakusta kelpaa tarjottavaksi hienommissakin kesäjuhlissa. Tästä kakusta ei tule kohtuuttoman makeaa, vaan sopivan raikas ja mansikkainen.
Huolehdi, että mansikat ovat hyvin tuoreita ja laadukkaita - älä käytä pehmenneitä ainakaan koristeluun.

Reunakuorrutteen voi hyvin kaulita kahdessa erässä, sillä saumat saa suhteellisen hyvin siloiteltua.
Kaulitessa kannattaa olla tarkka, että kuorrutelevystä tulee todella kakun reunan levyinen. Itse huomasin kaulinneeni liian leveän reunuksen vasta kun asettelin sitä kakun päälle, ja korjaaminen tässä vaiheessa oli hieman hankalaa.

Pohja
4,5 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl sokeria
50g margariinia
4 dl soijamaitoa
1 rlk omenaviinietikkaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata margariini ja sekoita se soijamaitoon etikan kanssa. Yhdistä ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa n. 30 min kunnes väri on kaunis eikä kokeilutikkuun tartu taikinaa.

Mansikka-jugurttitäyte
½ litraa mansikoita
1 dl kauravispikermaa
1 dl soijajugurttia

Survo mansikat karkeaksi soseeksi. Vatkaa kaurakerma ja kääntele sekaan mansikkasose ja soijajugurtti.

Mansikkakreemi
50 g margariinia
2 tl vaniljasokeria
½ dl mansikkasosetta
3-4 dl tomusokeria

Soseuta mansikat tehosekottimessa. Vatkaa kaikki aineet sekaisin tasaiseksi kuohkeaksi kreemiksi. Lisää tomusokeria vähitellen, kunnes kreemi on sopivan paksuista.

Kaulittava sokerikuorrute
50 g margariinia
½ dl vaaleaa siirappia
2 tl vaniljasokeria
250 g tomusokeria

Vatkaa aineet tasaiseksi käsivatkaimen taikinakoukuilla tai tehosekottimessa. Lisää tomusokeria kunnes kuorrute on tarpeeksi paksua kaulittavaksi. Laita jääkaappiin odottamaan, mikäli haluat kuorrutteen jähmettyvän lisää.

Lisäksi
1:1 punssia ja jotain vaaleaa mehua (esim. päärynä)
1,5 litraa tuoreita mansikoita

Valikoi mansikoista kauneimmat koristeluun. Puolita ne ja jätä talouspaperin päälle odottamaan, jotta ylimäärinen mehu imeytyy paperiin. Survo n. ½ litraa mansikoita karkeaksi soseeksi.
Kokoa kakku: Halkaise se kahtia ja kostuta alempi kerros punssin ja mehun sekoituksella. Levitä päälle mansikkasose ja mansikka-jugurttitäyte.
Laita päälle toinen puolisko ja kostuta sekin. Levitä koko kakulle mansikkakreemiä ja asettele koristemansikat päälle.
Kaulitse sokerikuorrute leivinpaperin ja tomusokerin avulla. Leikkaa leivinpaperi (ja tarvittaessa kuorrutelevy) kakun reunan levyisiksi ja nosta kuorrute leivinpaperin avulla kakun reunaan. Painele tasaiseksi.
Jätä kakku maustumaan ja jähmettymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti