keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Minipiiraat kolmella täytteellä

 Minikokoiset suolaiset ja makeat piiraat hävisivät ennätysvauhtia synttärijuhlissa. Täytteeseen voi laittaa periaatteessa mitä tahansa minkä voi pilkkoa pieneksi ja paistaa uunissa, joten mielikuvitusta kehiin!
 Tässä on kuitenkin kolme jo hyväksi todettua täytettä, joilla voit lähteä kokeilemaan

Pohjataikinan ohje on yhdelle pellilliselle, eli 12 piiraaseen, samoin kunkin täytteen ohje. Jos teet useammalla täytteellä, tuplaa tai moninkertaista taikinan määrä. Itse leivoin näitä yhteensä neljä pellillistä, missä vierähtikinyhden muffinssipellin kanssa koko iltapäivä.
Suosittelen käyttämään tukevaa muffinssipeltiä, jotta pohjien tekeminen on helpompaa ja laittamaan koloihin paperivuoat, jotta piiraita on helpompi liikutella, varsinkin jos joudut siirtämään ne lämpiminä.

Pohjataikina

3 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoa
1 dl spelttijauhoa
ripaus suolaa
100 g huoneenlämpöistä margariinia
1 dl maustamatonta soijajugurttia

Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon margariini. Lisää soijajugurtti ja sekoita vain juuri sen verran että saat tasaista taikinaa. Laita taikina jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.
Painele taikinaa paperivuoilla vuoratuttuihin muffinssipellin koloihin pohjalle ja reunoille. Täytä valitsemallasi täytteellä. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt ja täytteestä riippuen pinta mahdollisesti saanut hieman väriä.


Kirsikkatomaatti-pinaattitäyte

rasiallinen kirsikkatomaatteja
1 dl silputtua pinaattia (pakasteesta tai tuoretta ryöpättyä)
1 dl kaura- tai soijakermaa
1,5 rkl perunajauhoa
suolaa ja pippuria maun mukaan, kumpaakin ½-1 tl
runsaasti yrttejä maun mukaan, esim. basilikaa, oreganoa, tinjamia

Huuhdo ja puolita tomaatit. Sekoita keskenään ensin kaurakerma ja perunajauho, sitten kaikki aineet.

Purjotäyte

1 isohko purjo
oliiviöljyä
1 dl soijajuustoraastetta
1 dl kaura- tai soijakermaa
1 rkl perunajauhoa
1 tl mustapippuria
ripaus suolaa

Puhdista ja silppua purjo. Kuullota sitä pannulla tilkassa oliiviöljyä kunnes se hieman pehmenee. Raasta soijajuusto. Sekoita ensin perunajauho kaurakermaan ja sitten kaikki aineet sekaisin.

Mansikka-raparperitäyte

2-3 raparperin vartta
2-3 dl mansikoita
1 dl maustamatonta soijajugurttia
1,5 rkl perunajauhoa
½ dl sokeria (tai mansikoiden makeudesta riippuen enemmän)
2 tl vaniljasokeria

Puhdista ja pilko raparperit ja mansikat. Paksummat raparperinvarret kannattaa myös kuoria. Sekoita ensin perunajauho soijajugurttiin ja sitten kaikki aineet keskenään.

4 kommenttia:

  1. Namin näköisiä! Purjotäytteinen mulle heti, kiitos! :D

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvän näköisiä! Harmi, kun en omista muffinssipeltiä.. Taitavat levahtaa, jos pelkkiin paperivuokiin laittaa?

    VastaaPoista
  3. Nonnis, purjotäyte on munkin ehdoton suosikki!

    Annika, en osaa varmaks sanoa, mutta voisin kuvitella että jos laitat useemman paperivuoan päällekäin niin ne pysyis kasassa. Sillon kuitenkin taikina pitäis kaulita valmiiks sopivan kokosiks ympyröiks (mikä on joka tapauksessa ihan hyvä tekniikka sekin), koska paperivuokiin sitä tuskin saa paineltua.
    Suosittelisin kuitenkin muffinssipellin ostamista, sille on yllättävän paljon käyttöä!

    VastaaPoista
  4. herkullisen näköisiä :-)
    oii, mansikka-raparperi...<3
    http://www.crumblesforeveryone.blogspot.com/

    VastaaPoista