maanantai 14. toukokuuta 2012

Parsasosekeitto ja leipäkrutongit

Ilmeisesti - ainakin muista netin ruokasivuista päätellen - olen herännyt aika myöhään parsakauteen. Onneksi vahingon voi ottaa takaisin mm. syömällä kolmesti parsaa saman viikonlopun aikana.

 Perjantaina ruokalistalla oli parsasosekeittoa, jonka seuraksi paahdoin leipäkrutonkeja. Minun piti tehä keitto Hs.fi-sivustolta löytyvällä ohjeella, mutta kuinkas kävikään: unohdin puolet aineista ja loppujakin laitoin ihan eri määrän kuin piti. Hyvää tuli silti, ja nyt voin sentään sanoa tätä ohjetta itse keksimäkseni! Keitto on yllättävän ruokaisaa, joten alkukeitoksi siitä riittää hyvin kolmellekin.
Krutonkien tekeminen itse on todella helppoa, ja silloin leivän ja mausteet saa valita itse. Tällä kertaa käytin moniviljapaaholeipää, enkä sen kummemmin maustanut krutonkeja. Krutonkeihin käy kuitenkin lähes mikä tahansa vaalea leipä, ja ne voi maustaa mm. valkosipulilla tai yrteillä.

Parsasosekeitto
Kahdelle

1 pieni sipuli
oliiviöljyä
6-8 parsaa (puoli nippua)
1 tkl kaura- tai soijakermaa
n. 3 dl vettä
suolaa ja pippuria
sitruunamehua

Kuori ja silppua sipuli. Kuullota se öljyssä pehmeäksi. Paloittele sillä välin parsa, heitä tyvien puumaiset osat pois. Lisää loput aineet ja keitä parisenkymmentä minuuttia (varoitus: ainakin minun keittoni yritti alussa kuohua yli!). Soseuta keitto, tarkista maku ja tarvittaessa lämmitä udelleen.


Helpot leipäkrutongit
vaaleaa leipää
oliiviöljyä
(mausteita maun mukaan, esim. valkosipulia, yrttejä, pippuria...)

 Poista leivästä kuoret ja kuutioi se. Paista kohtalaisellä lämmöllä kunnes krutongit ovat rapeita ja saaneet sopivasti väriä.

2 kommenttia:

  1. Moi, jätin sulle haasteen blogiini, vastaile joskus jos huvittaa :)

    http://leafylunch.blogspot.fi/2012/06/kuvia-ja-kysymyksia-keittiosta-haaste.html

    VastaaPoista
  2. Kiitos, katon jos ehdin vaikka ens viikolla. :)

    VastaaPoista