lauantai 9. marraskuuta 2013

Keittiön ja puurahan linja muuttuu

Tiedoksi kaikille lukijoilleni, että tästä päivämäärästä eteenpäin Keittiön ja puutarhan linja muuttuu johtuen omista terveydellisiin syihin pohjautuvista ruokavaliomuutoksistani. Tähän asti olen blogissani tarjoillut ainoastaan vegaanisia reseptejä, mutta nyt olen erinäisten ruokayliherkkyyksien vuoksi joutunut luopumaan vegaaniruokavaliosta, ja sen takia jatkossa blogin reseptit eivät välttämättä ole vegaanisia, vaan sen sijaan gluteenittomia, soijattomia ja ns. low fodmap -ruokavalioon sopivia. Pyrin edelleen kuitenkin tarjoamaan mahdollisimman kasvispainotteista ruokaa ja mahdollisimman monesta ohjeesta ainakin vegaanisen vaihtoehdon.  
Blogin toiminta siis jatkuu entisellään, ainoastaan sisältöön tulee jatkossa muutoksia. Blogiarkisto pysyy paikoillaan ja on edelleen lukijoiden käytettävissä.

Ruokavaliomuutosten tarkemmista syistä voivat kiinnostuneet lukea Uudet-lelut blogini puolelta. Tässä lyhyesti sanottakoon, että kyse ei ole mistään muotidieeteistä, vaan ihan oikeasti terveyssyistä pakon sanelemasta muutoksesta. Ymmärrän jos kaikki lukijani eivät pidä blogin linjan muutoksesta, mutta kun kyseessä on kuitenkin ensisijaisesti henkilökohtainen blogini ja reseptiarkistoni, tuntuisi hölmöltä, jos blogini noudattaisi linjaa jota en omassa keittiössäni noudata. Tämä ruokavaliorempontti on ollut jo useamman kuukauden kestävä projekti, joka on edelleen hieman vaiheessa, joten tilanne saattaa vielä muuttua.

Low fodmap-ruokavalio on Suomessa vielä suhteellisen tuntematon, mutta kyseessä on ymmärtääkseni mekanismiltaan laktoosi-intoleranssia muistuttava yliherkkyys tietyntyyppisille hiilihydraateille, joita on erilaisissa kasviksissa, pavuissa ja gluteeniviljoissa. Täydellinen lista fodmap-ruokavaliossa vältettävistä ruoka-aineista löytyy esim. englanniksi täältä. Kuten voitte uskoa, vegaaniruokavalion noudattaminen alkoi käydä aikalailla mahdottomaksi, kun kieltolistalla on palkokasvit ja vielä allergioiden vuoksi pähkinät ja mahdollisesti myös soija, eli lähes kaikki vegaanin proteiininlähteet. Kuitenkin harva ihminen joutuu oikeasti välttämään kaikkia tuon listan ruoka-aineita, vaan toleranssi on yksilöllinen. Postaan kuitenkin low fodmap -tagin alle vain varmasti ruokavalioon sopivia reseptejä.

Kuten tähänkin asti, aion panostaa ruuan ekologisuuteen, helppouteen ja hyvään makuun. Jatkossa tämä tulee tarkoittamaan entistä enemmän pyrkimystä lähi- ja luomuruokaan sekä puhtaiden raaka-aineiden käyttöön. Kasvissyönti ja veganismi ovat edelleen mielestäni erittäin kannatettavia asioita, jos niihin on mahdollisuus, joten tämä linjanmuutos ei missään nimessä ole poliittinen kannanotto.

3 kommenttia:

 1. Terveys ja hyvinvointi ovat ruokavaliossakin ne kaikkein tärkeimmät tekijät.

  Päivi

  VastaaPoista
 2. Odottelen innolla uusia ruokaohjeita. Itsekin noudata low fodmap -ruokavaliota. Yritin juuri etsiä että mitähän sitä jouluna söisi..

  VastaaPoista
 3. Anonyymi, huomasithan jo petit fours -ohjeeni? :) Perinteisistä jouluruuistahan aika iso osa sopii low fodmap -ruokavalioon, kunhan vaihtaa tarvittaessa jauhot gluteiinittomiin ja jättää mahdolliset sipulit pois.
  Meillä on tarkoitus hieman soveltaa menuta ja tarjota tapas-tyylisiä alkupaloja ja pääruuaksi uunijuureksia, taateliriisiä (ohje löytyy täältä blogista, pitäisi sopia kun jättää sipulin pois), marinoituja linssejä (itse ainakin pystyn syömään niitä), ja äitini aikoo kuulemma tehdä espanjalaista sahramikanaa.
  Piirakatkin onnistuvat, kun tekee taikinan tummasta gluteenittomasta jauhosta, googlaamalla löytyy ohjeita.

  VastaaPoista