keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Gluteiiniton mustikkapiirakka

Viime viikonloppuna minua pyydettiin tuomaan jotain syötävää juhliin, joiden emäntä on keliaakikko. Selailtauni aikani gluteiinittomien leivontareseptien viidakkoa, päätin kaikella uhallakin unohtaa psylliumjauheet sun muut erikoisainekset, ja tyytyä kahteen muutenkin käyttämääni viljaan: kaura- ja perunajauhoon.
Olen suhtautunu gluteiinittomiin leivonnaisiin hieman skeptisesti, mutta tästä mustikkapiirakasta tuli sen verran hyvää, että piti tehdä seuraavana päivänä toinen erä ihan vaan kotona syötäväksi.

Jos leivot keliaakikolle, ota huomioon se, että taikinaan ei missään nimessä saa joutua hippustakaan gluteiiniviljoja, eli vehnää, ruista tai ohraa. Siksi työvälineiden puhtaudesta on huolehdittava erityisen tarkasti, ja esimerkiksi margariini kannattaa ottaa avaamattomasta purkista, jottei sekaan joudu leivänmuruja. Pyydä tarvittaessa tarkempia ohjeita keliaakikkokaveriltasi.

150 g margariinia
3 dl gluteiinittomia kaurajauhoja
1 dl perunajauhoa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi esimerkiksi käsin nyppimällä. Voitele piirasvuoka ja jauhota se kaurajauholla. Painele taikina tasaisesti vuuan pohjalle ja reunoille. Jos taikina tarttuu sormiin, kastele kädet kylmällä vedellä ja yritä uudestaan.

n. 4 dl mustikoita
1 rkl perunajauhoa
1 rkl sokeria

Sekoita mustikoihin perunajauho ja sokeri. Levitä piiraspohjan päälle. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Tarjoile hieman jäähtyneenä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera. (Huom! Kaurapohjaiset vaniljakastikkeet tai jäätelöt eivät välttämättä ole gluteiinittomia.)

2 kommenttia:

  1. Aivan mahtavaa, että täältä löytyy nyt myös vegaaninen & gluteeniton leivontaohje! Tälle tulee varmasti käyttöä, kun sopii lähes kaikille! :)

    VastaaPoista
  2. Jep, mustikka-allergiakin on tiettävästi harvinainen. :D Huomasithan, että kaikki blogin gluteenittomat ohjeet löytyy nykyisin yhdestä linkistä luokat-otsikon alta. :)

    VastaaPoista