tiistai 26. huhtikuuta 2011

Kinuskimokkakakku

En ole vuosiin tehnyt kinuskikakkua (enkä muistaakseni koskaan ennen vegaanisena), koska kyllästyin jatkuvasti epäonnistuviin kinuskikuorrutteisiin - muunmuassa kerran kuorrute ei jähmettynyt vaan imeytyi suoraan kakun sisään.
Nyt kuitenkin uskaltauduin ottamaan riskin, uuden salaisen aseeni ansiosta! Niin, olen oppinut käyttämään lämpömittaria ruoanlaitossa.
Kakku onnistui hyvin, joskin kuorruttteesta ei tullut niin kiiltävä kuin leipomoiden kakuissa (jos joku tietää miten tämän voi korjata saa mielellään kertoa) ja maistui hyvin mökkiretkellä pääsiäisaterian jälkiruokana.
Kokosin kakun kuljettamista varten irtopohjavuokaan, mutta jos haluat kuorruttaa myös reunat, esimerkiksi täytekreemi sopii siihen hyvin.
Kinuskikuorrutteen ohje on Inna Somersalon kirjasta Yllin kyllin herkkuja.

Kakkupohja
4,5 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl sokeria
50g margariinia
4 dl soijamaitoa
½ sitruunan mehu

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata margariini ja sekoita se soijamaitoon sitruunamehun kanssa. Yhdistä ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa n. 40 min kunnes väri on kaunis eikä kokeilutikkuun tartu taikinaa.

Mokkakreemi
2 tl murukahvia
1 rkl konjakkia tai brandya

100 g margariinia
n. 4 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

Liuota murukahvi konjakkiin. Vatkaa kaikki aineet kuohkeaksi kreemiksi. Lisää tarvittaessa tomusokeria tai nestettä.

Kinuskikuorrute
2 dl kaurakermaa
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
1 rkl margariinia

Mittaa kattilaan kaurakerma, sokeri ja siirappi. Kiehauta koko ajan sekoittaen. Laske lämpöä ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen 30-40 minuuttia kunnes se on 118-asteista, kullanruskeaa ja venyvää.

Kokoa kakku: Halkaise pohja ja kostuta alapuolisko kahvilla, jonka voit halutessasi maustaa konjakilla. Levitä väliin kreemi ja kostuta myös yläpuolisko. Kaada kinuski kakun päälle ja levitä se kallistelemalla kakkua tai veitsellä.
Anna jähmettyä muutama tunti tai mielellään yön yli ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Lämpenin sekunnissa yhdistelmälle kinuski ja mokka! Kauhea makeanhimo iski samantien. Ihanan näköinen kakku ja resepti, tätä tulen varmasti testaamaan joku kerta!

    VastaaPoista
  2. Tämä on todellakin makean ystäville. :D Jos haluut kakusta vähän raikkaaman, laita vielä jotain hilloa tai marjasosetta väliin (ehkä aprikoosi voisi käydä, en ole kyllä itse kokeillut).

    VastaaPoista