Olen ollut jo vähän aikaa täysin kyllästynyt kaupan leipiin - pahimmillaan sitä mautonta höttöä ei erota vaahtomuovista muu kuin nimi pakkauksessa. "Tänään paistetut talonpoikaisleivät" eivät ole kunnon leivästä nähneet varmaan valokuvaakaan.
Olisin varmaan lähtenyt kohta selailemaan netin leipäohjetarjontaa, mutta satuinkin ensin törmäämään hyvän ja helpon kuuloiseen leipäohjeeseen niinkin ylättävässä paikassa kuin elokuun Trendi-lehdessä.
Auringonkukansiemeniä rouhittuna |
Jyväisä leipä
4 dl hanakylmää vettä
2 dl erilaisia siemeniä, itse käytin auringonkukan-, sesamin ja pellavansiemeniä
2 dl ruisjauhoa
Harmaata.... puuroa? |
2 tl siirappia
peukalonpään kokoinen pala hiivaa (tai jos jaksat punnita 6g)
Rouhi siemenet (makuasia kuinka karkeaksi ne haluat jättää, itse jauhoin osan melkein jauhoksi) ja sekoita kaikki aineet yhteen. Jätä taikina kehittymään liinan alle vähintään pariksi tunniksi.
3 dl hiivaleipäjauhoa
1-1,5 tl suolaa
Lisää em. aineet taikinaan ja vaivaa huolellisesti vähintään 15 minuuttia. Jätä kohoamaan 1,5 tunniksi.
Ehkä tästä vielä leipä tulee... |
Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Jos et halua leivästä erityisen rapeakuorista, peitä se paistamisen jälkeen liinalla kunnes se on jonkin verran jäähtynyt.
Leipä on parhaimmillaan muutaman tunnin päästä paistamisesta tai seuraavana päivänä.
Oi, tätä pitää kokeilla! :) Varmasti herkullista!
VastaaPoistaKannattaa! :)
VastaaPoistaKotitekoinen leipä kestää myös suht hyvin pakastamisen, joten sitä voi tehdä keralla isomman erän. Leipä kannattaa sulattaa hitaasti (mieluiten ottaa muutamaa tuntia etukäteen huoneenlämpöön sulamaan) ja paahtaa sen jälkeen kevyesti pannulla.
Itse pakastin toisen eilen leivotuista leivistä viipaleina, niin että siitä on helppo ottaa sen verran kun kerralla tarvitsee.