sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Punajuurisosekeitto

Punajuurisosekeitosta on liikkeellä monenlaisia versioita, mutta minusta tämä on se ainoa oikea.

Sain ohjeen isältäni, ja se on hyvin suurpiirteinen. Reseptin epätarkkuudesta huolimatta soppa kuitenkin onnistuu lähes takuuvarmasti, kunhan sitä vaivautuu maistamaan ennen tarjoilua. Myös raaka-aineita voi hieman vaihdella - esimerkiksi soijatuorejuusto on oma lisäykseni.

Iso kattilallinen eli noin 8-10 hengelle

2-3 sipulia
½ pieni keräkaali (tai neljännes keskikokoisesta/ isosta)
pieni pala juuriselleriä
kilo punajuuria
muutama porkkana
mustapippuria ja chiliä maun mukaan, 1-3 tl kumpaakin
muutama laakerinlehti tai oksa rosmariinia
muita yrttejä maun mukaan, esim. meiramia, tinjamia
suolaa maun mukaan
1-2 tl siirappia tarvittaessa
½ purkkia soijatuorejuustoa, esim. Tofutti - ei pakollinen, voi korvata myös soija- tai kaurakermalla

Kuori ja paloittele kaikki vihannekset.
Kuullota sipulia ja kaalia öljyssä kattilassa kunnes ne jonkin verran pehmenevät. Lisää loput vihannekset ja mausteet ja vettä sen verran että vihannekset juuri ja juuri peittyvät. Keitä kypsäksi.
Soseuta keitto esim. sauvasekoittimella - tässä kohtaa kannattaa olla varovainen, jollei halua punapilkullista keittiötä. Sekoita halutessasi joukkoon soijatuorejuusto ja kuumenna keitto uudelleen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita, ja jos haluat pehmentää keiton tulisuutta lisää myös hieman siirappia - tämä ei ole välttämättä tarpeen, jos juurekset ovat hyvin makeita.
Tarjoile esimerkiksi hummuksella voidellun leivän kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti