maanantai 1. elokuuta 2011

Leipä nro 1

Täytyy tunnustaa: jos sämpylöitä ja köksäntunnin perunamuussirieskoja ei lasketa, en ole koskaan leiponut leipää. Paitsi nyt.

Olen ollut jo vähän aikaa täysin kyllästynyt kaupan leipiin - pahimmillaan sitä mautonta höttöä ei erota vaahtomuovista muu kuin nimi pakkauksessa. "Tänään paistetut talonpoikaisleivät" eivät ole kunnon leivästä nähneet varmaan valokuvaakaan. 
Olisin varmaan lähtenyt kohta selailemaan netin leipäohjetarjontaa, mutta satuinkin ensin törmäämään hyvän ja helpon kuuloiseen leipäohjeeseen niinkin ylättävässä paikassa kuin elokuun Trendi-lehdessä.

Auringonkukansiemeniä rouhittuna
Kaapista ei löytynyt ihan kaikkia ohjeen aineksia, joten sovelsin hieman. Ohjeen mukaisella taikinamäärällä tuli yksi niin pieni leipä, että tänään piti jo leipoa lisää, vaikka paistoin ensimmäisen leivän eilen. Vastaavan epäonnisen sattuman välttämiseksi postaan tänne kaksinkertaisen ohjeen, jolla siis tulee kaksi pienehköä leipää.

Jyväisä leipä

4 dl hanakylmää vettä
2 dl erilaisia siemeniä, itse käytin auringonkukan-, sesamin ja pellavansiemeniä
2 dl ruisjauhoa
Harmaata.... puuroa?
2 dl spelttijauhoa
2 tl siirappia
peukalonpään kokoinen pala hiivaa (tai jos jaksat punnita 6g)

Rouhi siemenet (makuasia kuinka karkeaksi ne haluat jättää, itse jauhoin osan melkein jauhoksi) ja sekoita kaikki aineet yhteen. Jätä taikina kehittymään liinan alle vähintään pariksi tunniksi.

3 dl hiivaleipäjauhoa
1-1,5 tl suolaa

Lisää em. aineet taikinaan ja vaivaa huolellisesti vähintään 15 minuuttia. Jätä kohoamaan 1,5 tunniksi.
Ehkä tästä vielä leipä tulee...
Muotoile taikina kahdeksi pyöreäksi leiväksi - tässä kohtaa kannattaa käyttää reilusti jauhoja apuna, sillä taikina on hyvin tarttuvaa. Halutessasi ripottele päälle esim. seesaminsiemeniä. Anna kohota vielä 45 minuuttia.

Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Jos et halua leivästä erityisen rapeakuorista, peitä se paistamisen jälkeen liinalla kunnes se on jonkin verran jäähtynyt.
Leipä on parhaimmillaan muutaman tunnin päästä paistamisesta tai seuraavana päivänä.

2 kommenttia:

  1. Oi, tätä pitää kokeilla! :) Varmasti herkullista!

    VastaaPoista
  2. Kannattaa! :)

    Kotitekoinen leipä kestää myös suht hyvin pakastamisen, joten sitä voi tehdä keralla isomman erän. Leipä kannattaa sulattaa hitaasti (mieluiten ottaa muutamaa tuntia etukäteen huoneenlämpöön sulamaan) ja paahtaa sen jälkeen kevyesti pannulla.
    Itse pakastin toisen eilen leivotuista leivistä viipaleina, niin että siitä on helppo ottaa sen verran kun kerralla tarvitsee.

    VastaaPoista