perjantai 6. tammikuuta 2012

Turkkilaisia herkkuja



Suomalaisen kirjakaupan alennusmyynneistä löytyi kiitettävän paljon hyviä keittokirjoja, muun muassa Ghillie Basanin Turkkilainen keittiö (Gummerus 2007). Tässä kirjan parhaita paloja hieman sovellettuna (kaikki ohjeet neljälle):


Kisir - yrttinen bulgursalaatti

2 dl bulguria tai couscousia
3-4 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyrettä
½-1 sitruunan mehu
tuoretta minttuja ja persiljaa silputtuna, kourallinen kumpaakin
1 punasipuli
suolaa ja pippuria

Valmista bulgur tai couscous pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja silppua sipuli. Sekoita kaikki aineet keskenään, mutta jätä hieman yrttejä koristeluun. Anna maustua jonkin aikaa viileässä ennen tarjoilua.

Mausteinen papupata

4-5 dl borlotti- tai mustapapuja tölkistä tai keitettynä
3-4 rkl oliiviöljyä
1 (puna)sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
reilu kourallinen luumutomaatteja (tai 3-4 isohkoa tavallista tomaattia)
1 tl juustokuminaa
kourallinen tuoretta persiljaa
suolaa ja pippuria
tilkka valkoviiniä

Huuhdo ja valuta pavut. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli, pilko tomaatit pieneiksi kuutioiksi. Kuumenna oliiviöljy pannussa ja kuullota sipuleita siinä kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää tomaatit mausteet ja jatka kuullottamista muutama minuutti. Lisää pavut ja noin desilitra vettä ja puolisen desiä valkoviiniä. Keitä välillä hämmentäen kunnes ylimääräinen neste on haihtunut.

Hummus

1 tkl kikherneitä
2 rkl tahinia
1-2 rkl sitruunamehua
½ tl juustokuminaa
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä

Soseuta kaikki aineet teho- tai sauvasekoittimella. Lisää öljyä kunnes tahna on sopivan paksuista. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Tarjoile hyvän leivän kanssa.

7 kommenttia:

  1. Meillä on kans tuo kirja, pilahvi ja täytetyt munakoisot taisivat olla suosikkejamme. :) Turkkilaisherkkuja löytyy myös minun blogista "turkkilainen"-kategorian alta. Nytpä en olekaan taas pitkään aikaan tarttunut tuohon kirjaan, vaikka kiinnostava onkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noitakin aion ehdottomasti kokeilla lähiaikoina. :) En vaan tiedä saako tähän aikaan vuodesta kovin hyviä munakoisoja?

      Poista
  2. Kyllä meillä ainakin töissä on hyviä munakoisoja, mutta en sitten tiedä, ovatko kovinkin kalliita tähän vuodenaikaan. Käytän kotona tosi harvoin munakoisoa.

    VastaaPoista
  3. Tämä on aivan huikea keittokirja! Majailee myös omassa hyllyssä. Kisir on lemppariohje tässäkin taloudessa :)

    VastaaPoista
  4. Unohdin suositella samaan hengenvetoon Ghillie Basanin Marokkolainen keittiö -kirjaa. Aivan huikea makumaailma avautuu myös sen kautta! Lempeät taginet vaivuttavat nirvanaan.

    VastaaPoista
  5. Kiitos vinkistä! Täytyypä alkaa metsästää sitäkin kirjakaupoista. :D

    VastaaPoista
  6. Bongasin juuri tuon Marokkolainen keittiö -kirjan Adlibriksen keittokirja-alessa (josta rohmusin jo kauhean kasan kasviskeittokirjoja ennen blogisi ihmemaan löytymistä, joten nyt olen hukkua ihaniin resepteihin :D ). Yhdeksällä eurolla lähtisi mainio kirja. Ihan näin vinkkinä, jos innostut hankkimaan.

    VastaaPoista