torstai 15. heinäkuuta 2010

Tuorepasta

Saimme tupaantulijaislahjaksi pastakoneen, josta olen pitkään haaveillut. Kun etsiä tuorepastan ohjetta, huomasin ettei mistään tahdo löytyä yksityiskohtaista vaihe-vaiheelta-ohjetta vegaanisen tuorepastan tekoon. Niinpä sovelsin useampaa ohjetta (mm. Chocochilin ja Suuren pastakeittokirjan), ja oikein mallikelpoista pastaahan siitä tuli.

Tässä on muille samassa tilanteessa oleville tuorepastan ohje, jolla kuka tahansa aloittelija voi onnistua.
Tuorepastaa ei kannata tehdä enempää kuin kerralla syö, mutta tarvittaessa taikina säilyy jonkin aikaa tiiviisti pakattuna jääkaapissa.
Pastataikinaan voi halutessaan lisätä erilaisia mausteita (esim. hienonnettua pinaattia, sahramia).

Kahdelle

3 dl durumvehnäjauhoa
½ tl suolaa
1 dl vettä
1 tl oliiviöljyä

Sekoita ensin suola jauhoihin ja vaivaa sitten kaikki aineet sekaisin kiinteäksi taikinaksi. Valmis taikina on helposti muovailtavaa eikä tartu kulhoon eikä käsiin. Lisää tarvittaessa jauhoja tai vettä.
Peitä taikinakulho liinalla ja anna vetäytyä puolisen tuntia.

Kiinnitä pastakone pöytään ja laita kampi paikalleen laitteen ohjeiden mukaan. Säädä telojen väli ensin mahdollisimman leveäksi.
Ota taikinasta sopivan kokoisia paloja, jauhota ja litistä ne ja veivaa läpi pastakoneesta.
Jos haluat mahdollisimman tasakokoisia makaroneja, taita taikina ja veivaa se uudestaan muutaman kerran edeleen leveimmällä välillä, kunnes levyt ovat suorakaiteen muotoisia. Tämä vaihe ei kuitenkaan ole välttämätön.
Veivaa taikinalevyt läpi pastakoneesta yhä pienemmällä ja pienemmällä välillä, kunnes levy on sopivan paksuinen (yleensä toisiksi pienin väli, mutta tämä on makuasia).

Muotoile pasta haluamallasi tavalla. Itse leikkasin n. 2x3 cm suorakaiteen mallisia paloja, jotka nipistin "ruseteiksi" (ks. kuvat). Anna kuivua esim. leivinpaperin päällä kymmenisen minuuttia ennen keittämistä. Jos rusetiti aukeilevat, käy välillä nipistämässä ne uudestaan kiinni.

Kuumenna vesi kattilassa, lisää hiukan suolaa ja keitä makaroneja viitisen minuuttia. Valuta pasta ja sekoita siihen tilkka oliiviöljyä.
Tarjoile haluamasi kastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti