tiistai 11. joulukuuta 2012

Arroz con leche (de soja)

Perinteinen espanjalainen jälkiruoka sopii myös perinteiseen suomalaiseen joulupuuroon kyllästyneille. Ja ennen kuin joku tulee sanomaan, että eihän tämä ole sillä oikealla ohjeella, kehota googlaamaan "arroz con leche", ja toteamaan, että ohjeita löytyy luultavasti yhtä monta kuin kokkejakin.

Jos kuitenkin tavoittelet jotain etelänlomalla maistamaasi, kannattaa ehkä korvata tässä ohjeessa kardemumma kanelilla ja jättää vaniljasokeri pois - ne olivat omia keksintöjäni.


4 annosta

2 dl riisiä
n. 8 dl soijamaitoa - määrä voi vaihdella riisilaadusta riippuen
1 sitruunan kuori
2 tl kardemummaa
2 rkl vaniljasokeria
½ dl sokeria tai maun mukaan

Laita riisi ja soijamaito kattilaan, kuumenna varovasti kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen.
Pese sillä välin sitruuna huolellisesti ja raasta kuori kaikkein hienoimmalla raastimen terällä. Lisää sitruunankuorijauhe ja kaikki loput aineet kattilaan. Anna kiehua kunnes riisi on täysin kypsää. Lisää tarvittaessa soijamaitoa - tuloksen pitäisi olla puuromainen, ei missään nimessä kuiva.
Jaa annosmaljoihin ja jätä jääkaappiin jäähtymään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Ripottele päälle kanelia juuri ennen tarjoilua.

4 kommenttia:

 1. Hei! Mielenkiintoinen ohje. Selviääkö tästä tavallisella riisillä vai pitääkö olla puuroriisiä? meillä kun ei täälläpäin maailmaa saa puuroriisiä niin ajattelin että jos tällä saisi aikaan joulupuuron tavallisella riisillä...

  VastaaPoista
 2. En ole varma mikä on "oikeaa" riisiä tähän, mutta itse keitin tavallisesta vaaleasta riisistä. Mun käsityksen mukaan mistä tahansa pyöreäjyväisestä (siis ei pitkäjyväisestä) riisistä saa puuroa, esim. meillä kotona on aina keitetty riisipuuro tavalliseen täysjyväriisiin.
  Riittävän pitkä keittoaika ja mieto haudutuslämpö ratkaisee paljon - henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että alle puolitoista tuntia kypsynyt riisipuuro on harvoin hyvää, eikä kaksikaan tuntia ole pahitteeksi, kunhan varoo pohjaanpalamista.
  Tässä ohjeessa kuitenkin keittoaika on paljon lyhyempi (keitin noin kaksi kertaa normaalin riisinkeittoajan verran), mutta toisaalta tulokset ei tarvitse olla täysin puuroutunut.

  VastaaPoista
 3. Kiitos paljon vastauksesta, ihan uutta minulle!

  VastaaPoista
 4. Eipä kestä, toivottavasti saatte hyvää puuroa! :)

  VastaaPoista