sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Oopperakakku


Oopperakakku keksittiin - yllätys yllätys - erään Pariisilaisen oopperan avajaisiin. Alkuperäinen kakku on kaikkea muuta kuin vegaaninen, ja lisäksi kiitettävän vaikea valmistaa (keittokirjani luokittelee sen korkeimpaan vaativuusluokkaan).
Tämän ohjeen kakku on kuitenkin kohtalaisen helppo valmistaa, sillä oleellista on suklaan ja kahvikreemin yhdistelmä. Kakkupohjaan yleensä lisätään mantelijauhetta, mutta sen voi jättää esim. allergiatapauksissa pois.
Alkuperäisesä versiossa pohja paistetaan pellillä levynä ja kuorrutetta laitetaan vain kakun päälle niin että täyte näkyy reunoista, mutta nämä ovat tyyliseikkoja, jotka eivät vaikuta makuun.
Ohje on sovellettu Jan Hedhin kirjasta Intohimona suklaa.

Pohja
Tee pohja samalla ohjeella kuin mansikkakakussa, mutta lisää halutessasi 1 dl mantelijauhetta.
Sillä välin kun pohja paistuu ja jäähtyy voit tehdä kuorrutteen ja täytteen valmiiksi.

Kuorrute
200 g tummaa suklaata
1 dl kaura- tai soijakermaa
½ dl vaaleaa siirappia
30 g margariinia

Rouhi suklaa kuumuutta kestävään kulhoon. Kiehauta kattilassa kaurakerma ja siirappi koko ajan sekoittaen ja kaada suklaan päälle. Vatkaa esim. sähkövatkaimella kunnes suklaa sulaa. Lisää margariini ja vatkaa edelleen kunnes kuorrute on sileää ja kiiltävää. Jätä jäähtymään - kuorrute levittyy parhaiten huoneenlämpöisenä.

Kahvikreemi
2 tl pikakahvijauhetta
2 rkl konjakkia tai tummaa rommia
120 g margariinia
4,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Liuota kahvi konjakkiin. Vatkaa kaikki aineet sekaisin tasaiseksi kuohkeaksi kreemiksi.

Lisäksi
2 dl kahvia
2 rkl konjakkia tai rommia
2 rkl sokeria
(suklaalastuja koristeluun)

Sekoita konjakki ja sokeri kahviin ja jätä jäähtymään.

Kokoa kakku: Halkaise kakkupohja ja kostuta alempi puolisko puolella kahvisekoituksesta Levitä päälle kreemi. Laita päälle toinen puolisko ja kostuta sekin. Jos haluat, että kakun reunat jäävät näkyviin leikkaa ne tässä vaiheessa siisteiksi. Levitä päälle kuorrute ja koristele haluamallasi tavalla. Jätä jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi tai mielellään yön yli.
Tarjoa jääkaappikylmänä.

4 kommenttia:

  1. Ooh, tämän täytyy olla mielettömän hyvää!

    VastaaPoista
  2. Ainakin tähän mennessä sitä maistaneet on ollu samaa mieltä... :D

    VastaaPoista
  3. Käykö soijakerman sijasta tavallinen kerma

    VastaaPoista
  4. Anonyymi, jos et halua käyttää soijatuotteita, ainakin kaurakerma (esim. Nordic tai Oatly) käy yhtä hyvin.

    VastaaPoista