keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Sultsinat

Sultsinat on karjalanpiirakoita muistuttava, mutta pannulla paistettava perinneruoka. Sen täytteeksi laitetaan yleensä riisi- tai ohrapuuroa, mutta periaatteessa voit käyttää täytteenä mitä tahansa. Karjalanpiirakoihin nähden etuna on helpompi ja nopeampi valmistus, puuron keittäminen on tässä ylivoimaisesti aikaavievin vaihe.

Sultsinat säilyvät useita päiviä jääkaapissa ja ovat hyviä myös kylmänä tai uudelleen lämmitettynä. Ne kannattaa kuitenkin täyttää ja rullata heti tuoreina, etteivät kuoret pääse kovettumaan.
Tällä ohjeella tulee reilu kymmenkunta sultsinaa, mutta jos syöjiä on useampi, tee ihmeessä tupla-annos.

Ohrapuuro
1 dl rikottuja ohrasuurimoita
0,75 l kauramaitoa
suolaa maun mukaan

Mittaa ohrasuurimot ja kauramaito kattilaan. Keitä välillä hämmennellen haudutuskattilassa 4-5 tuntia tai tavallisessa kattilassa 2-3 tuntia, kunnes saat paksua ja pehmeää puuroa. Mausta valmis puuro suolalla.
Voit halutessasi liottaa ohrasuurimoita etukäteen yön yli, jolloin keittoaika lyhenee.

Sultsinakuoret
1 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
n. 2 dl (riihi)ruisjauhoa
n. 1 dl  vehnäjauhoa
margariinia voiteluun

Vaivaa vesi, suola ja jauhot huolellisesti tasaiseksi massaksi, johon alkaa syntyä sitkoa. Lisää tarvittaessa vettä tai jauhoja - taikinan tulisi olla kiinteää mutta muotoiltavaa.

Muotoile taikina jauhotetulla pöydällä muutaman sentin levyiseksi pötköksi ja leikkaa se parin sentin paksuisiksi kakkaroiksi (ks. kuva). Pidä kakkarat peitettynä liinalla tai kelmulla ennen kuin kaulitset ne, jotteivät ne kuivu.
Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla pyöreiksi noin millin paksuisiksi letuiksi. Pidä myös kaulitut kuoret peitettynä ennen paistamista.
Sulta margariini valmiiksi kattilassa tai mikrossa.

Paista kuoret kuumalla valurautapannulla ilman rasvaa molemmilta puolilta pari-kolme minuuttia, kunnes niihin tulee ruskeita pilkkuja. Kuplien syntyminen taikinaan kuuluu asiaan, painele niitä kasaan paistolastalla. Jos pannu alkaa kärytä liikaa, pyyhi siitä välillä ylimääräisiä jauhoja pois.
Voitele paistetut kuoret välittömästi margariinilla ja pidä peitettynä foliolla tai liinalla, jotta ne pysyvät lämpiminä ja pehmenevät ennen tarjoilua.

Laita jokasen kuoren päälle lusikallinen puuroa ja rulla kuten lettu tai taittele kuten tortilla (ensin pohja ja sitten molemman sivut). Nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti