lauantai 9. maaliskuuta 2013

Parhaat hampurilaiset

Sen jälkeen kun olin viime viikon perjantaina tehnyt ja kuvannut hampurilaisia - mutten harmi vaan vielä ehtinyt kirjoittaa niistä tänne - ilmestyi maaliskuun Trendi-lehti, jossa yllätys yllätys oli myös mustapapuhampurilaisten ohje, limejugurtteinen ja kaikkineen. Nyt on tietysti vaikea vakuuttaa, etten matkinut sitä, mutta minkäs teet - eikös kirjoitustaitokin keksitty sekä Aasiassa että Euroopassa toisistaan riippumatta?

Olen tehnyt useita erilaisia vegehampurilaisia, mutta tämä versio on mielestäni parhaiten onnistunut tähän mennessä, joten nimettäköön ohje parhaiksi hampurilaisiksi. Puolueettoman makutuomarin kommentti oli: "Hakkaa Amarillon burgerit mennen tullen."

Pihvien ohje on sovellettu Pidempi korsi -blogista, mutta itse käytin taikinaan perunajauhoja koossapysyvyyden parantamiseksi. Sämpylät voit leipoa itse tai ostaa kaupasta, mikä mukavammalta tuntuu.
Hampurilaisten seuraksi tein bataattiranskalaisia.
Ohjeella pitäisi syntyä hampurilaisateria neljälle ei-ihan-rekkamiehenannoksia-syövälle.

Mustapapupihvit
2 tlk mustapapuja
1 shalottisipuli
1 valkosipulin kynsi
paprikajauhetta, jeeraa
suolaa, pippuria
kourallinen tuoretta persiljaa
2-3 rkl perunajauhoa
öljyä paistamiseen

Valuta ja huuhdo pavut. Kuori ja silppua sipulit hienoksi silpuksi. Silppua myös persilja.
Sekoita ensin kaikki muut aineet keskenään ja lisää lopuksi pavut; survo esim. perunasurvimella muotoiltavaksi massaksi. Tarkista maku ja rakenne, lisää tarvittaessa perunajauhoja (tai tilka vettä jos massa on liian kuivaa) ja mausteita.
Muotoile taikinasta neljä pihviä. Paista molemmin puolin runsaassa öljyssä, kunnes pihvit ovat saaneet hyvän värisen rapean pinnan.

Limedippi hampurilaisten väliin sekä ranskalaisten dippaamiseen
2 dl maustamatonta soijajugurttia
1/4 limen mehu, tai maun mukaan
n. 2 tk garam masala -maustetta

Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa ainakin hetki ennen tarjoilua.

Lisäksi hampurilaisiin
4 sämpylää
BBQ-kastiketta (tämänkin voisi toki tehdä itse, mutta laiskana käytin valmiskastiketta)
punasipulia ohuiksi renkaiksi leikattuna - ei pakollinen
lehtisalaattia

Kokoa hampurlaiset: halkaise ja lämmitä sämpylät esimerkiksi paistinpannulla. Levitä kummallekin puoliskolle BBQ-kastiketta, lisää pihvi, sen päälle limedippiä, mahdolliset punasipulit, salaatti ja lopuksi sämpylän toinen puolisko. Tarjoile heti.

Bataattiranskalaiset
1 iso tai 2 pientä bataattia
rypsi- tms. öljyä friteeraamiseen
suolaa

Kuori ja suikaloi bataatti. Kuumenna noin litra öljyä erittäin kuumaksi laakeassa kasarissa - pidä kansi lähellä siltä varalta jos öljy syttyy palaamaan. Friteeraa bataatteja kovalla lämmöllä muutama minuutti kunnes ne saavat kauniin värin, tarkista kypsyyttä välillä tikulla!
Nostele bataatit reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta turha öljy imeytyy pois, lisää suola ja nosta saman tien tarjolle.

2 kommenttia:

  1. Kaikki on keksitty moneen kertaan joten viis siitä ;) mutta tuollaista hapurilaista en ole minä kokeillut, voisi olla aika :)

    VastaaPoista