tiistai 20. huhtikuuta 2010

Sitruunainen mansikkatäytekakku


Kuten ohjeen sokerimäärästä voi päätellä, tämä kakku sopii makean ystäville. Kreemin, marjojen ja kaulittavan kuorrutteen yhdistelmä tekee kakusta sopivan hienompiinkin juhliin. Monesta työvaiheesta huolimatta tämä on suhteellisen helppotekoinen kakku - mikään vaihe ei ole vaikea tai kovin aikaavievä.
Tällä ohjeella tulee melko pieni kakku, joten isommalle porukalle määrät kannattaa tuplata. Itse paistoin kakun pitkulaisessa n. ½ pellin kokoisessa vuoassa, ja leikkasin sen poikittain kahtia, mutta toki voit käyttää myös tavallista kakkuvuokaa.
Kreemin ja kakkupohjan ohjeet sovellettu Raisa Kettusen kirjasta Puputyttö ja Vohvelisankari.

Kakkupohja
3 dl vehnäjauhoa
2 rkl perunajauhoa
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
120 g margariinia
2 dl sokeria
2,5 dl soijamaitoa
½ sitruunan mehu

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa margariini ja sokeri, lisää nesteet ja jauhoseos ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Paista 175 asteessa hyvin voidellussa laakeassa vuoassa n. 20 minuuttia tai kakkuvuoassa reilu puoli tuntia, kunnes kokeilutikkuun ei tartu taikinaa.

Kreemi
120 g margariinia
4,5 dl tomusokeria
3 tl vaniljasokeria
½ sitruunan mehu

Vatkaa kaikki aineet mainitussa järjestyksessä kuohkeaksi kreemiksi. Lisää tarvittaessa tomusokeria tai nestettä.

Kaulittava sokerikuorrute
50 g margariinia
½ dl vaaleaa siirappia
2 rkl mansikkamehutiivistettä (+ punaista elintarvikeväriä)
n. 5 dl tomusokeria

Vatkaa aineet tasaiseksi lisäten tomusokeria vähitellen, ja kun massa on liian paksua vatkattavaksi ala vaivata käsin. Lisää tomusokeria kunnes kuorrute on tarpeeksi paksua kaulittavaksi. Laita jääkaappiin odottamaan, mikäli haluat kuorrutteen jähmettyvän lisää.

Lisäksi
2 dl mansikka- tai muuta marjamehua
2 dl mansikkasosetta

Halkaise kakku ja laita alapuolisko tarjoilulautaselle. Kostuta se mehulla ja levitä päälle mansikkasose (ja halutessasi osa kreemistä). Laita päälle toinen puolisko, kostuta ja levitä kreemiä kakun päälle ja reunoille (jätä vähän koristeluun).
Kaulitse kuorrute kahden leivinpaperin välissä 3-4 mm paksuiseksi levyksi (jätä halutessasi vähän koristeiden tekoa varten) ja nosta leivinpaperin avulla kakun päälle. Painele kuorrute kakun sivuilta tasaiseksi ja leikkaa ylimääräiset reunat pois.
Koristele pursottamalla kreemiä ja esim. kuorrutemassasta tehdyillä ruusuilla.

2 kommenttia:

  1. Jälleen kerran upealta näyttää :) Ostitko sen "Kasvisruokia Aasiasta" -kirjan? Vinkkinä vaan, että nyt kirja saattaisi löytyä Suomalaisesta kirjakaupasta edullisesti. Joensuusta löytyi kaksi kappaletta, alehinta 15 euroa. Tästä sai vielä 40 prosentin lisäalen :D Oli pakko ostaa, vaikka mulla jo yksi onkin. Hyvä kirja on kiva antaa lahjaksi :)

    VastaaPoista
  2. Kiitti. ;)
    Kiva tietää, täytyy kattoa. :D

    VastaaPoista