maanantai 12. huhtikuuta 2010

Yleisohjeita


Eräs tuttuni valitti, ettei osaa leipoa mitään, ja muutenkin monille ruuanlaiton perusasiat tuntuvat olevan vähän hakusessa, varsinkin kun puhutaan kasvisruuasta.
Niinpä ajattelin laittaa joitakin yleisohjeita niin raaka-aineiden kuin valmistustapojenkin suhteen selventämään blogini ruokaohjeita.
Toivottavasti tästä on apua. Jos jotakin jäi vielä epäselväksi, kysykää ihmeessä. ;)

LEIVONNASTA

Vatkaaminen: Sekoita voimakkaasti käsivispilällä tai puuhaarukalla tai vatkaa sähkövatkaimella. Mikäli ohjeessa ei erikseen mainita vatkauksen tuloksesta, tarkoitus on vain saada aineet perusteellisesti sekaisin.

Pursottaminen: Yleensä muovinen pursotin on kätevin tapa pursottaa kuorrutteita yms., koska siihen saa helposti erilaisia suuttimia ja se on riittävän tukeva kädessä. Koristeiden ja muiden pienten määrien purstottamiseen pussi on joskus kätevin, sillä siitä saa viimeisinkin tipan puristettua ulos. Jos et käytä pussin kanssa suutinta, leikkaa pursotusreikä vasta pussin täyttämisen jälkeen, niin vältyt sotkulta.

Margariinin sulattaminen: Jos teet tämän mikrossa, ole varovainen ettei rasva pääse räiskymään. Sulata vain parikymmentä sekuntia kerrallaan puoliteholla. Toinen vaihtoehto on sulattaa margariini kattilassa matalahkolla lämmöllä.

Suklaan sulattaminen: Kannattaa tehdä mikrossa. Pilko suklaa valmiiksi melko pieniksi paloiksi. Sulata puoliteholla enintään puoli minuuttia kerrallaan ja sekoita välillä. Jos suklaa kuumenee liikaa, se muuttuu rakeiseksi, joten ei kannata lämmiittää yhtään enempää kuin pakko. Voit sulattaa suklaan myös vesihauteessa, mutta älä koskaan sulata suklaata suoraan kattilassa.

Kakun halkaiseminen: Helpoin tapa on käyttää isoa terävää tai sahalaitaista veistä. Leikkaa kakku pyörittämällä veistä pienin liikkein niin että sen kärki on koko ajan jokseenkin kakun keskellä. Päälipuoliskon saa helpoiten nostettua pois ujuttamalla jokin ohut levy, kuten irtopohjavuoan pohja kerrosten väliin.

Mitä jos jokin aine puuttuu?
Ohjeita on harvoin pakko noudattaa täsmällisesti. Jos sinulla ei ole tavallista vehnäjauhoa, voit käyttää hiivaleipäjauhoa, spelttijauhon sijaan grahamjauhoa, soijamaidon sijaan kauramaitoa, mansikkahillon sijaan vadelmahilloa jne.


RUUANLAITOSTA

Pavut: Ohjeeni lähtevät siitä oletuksesta, että käytettävät pavut ovat säilykkeitä tai valmiiksi keitettyjä. Kuivapavut tulee aina liottaa ja keittää ennen käyttöä. Säilykepavuista kannattaa huuhtoa liemi pois ja valuttaa ne sen jälkeen lävikössä.

Linssit: Linssejä ei tarvitse keittää etukäteen, vaan niiden keittoaika on huomioitu ohjeissa.

Vihannekset: Useimmissa ohjeissa voi käyttää erilaisia vihanneksia oman maun ja saatavuuden mukaan. Huomioi tällöin mahdollisesti erilaiset kypsymisajat.

Riisi: Riisin keittoaika ja tarvittava vesimäärä vaihtelee, joten usko paketin ohjetta, älä minun. Useimmissa ohjeissa, joissa mainitsen riisin, tilalle voi halutessan laittaa myös muuta viljaa kuten spelttiä, mutta maku on toki erilainen.

Soija"maito"tuotteet: Yleensä ruokaohjeisiin voi käyttää yhtä hyvin soija- kuin kaurakermaa. Kookoskermankin voi hätätapauksessa korvata näillä, mutta maku kärsii.
Samoin yleensä voi yhtä hyvin käyttää soija- tai kauramaitoa, mutta sen täytyy ruuanlaitossa olla aina maustamatonta. Myös soijajugurtti ohjeissa tarkoittaa aina maustamatonta soijajugurttia.
Soijajuustoista käytän itse yleensä Cheezlyn Edamia tai Mozzarellaa, jotka toimivat juuston sulattamista vaativissa ruuissa. Soijajuustot maistuvat miedommille kuin oikeat juustot.
Useimpia soija"maito"tuotteita saa tavallisista ruokakaupoista.

Soijarouhe ja -suikaleet: Näitä myydään kaupassa kuivatavarana, ja ne kannattaa yleensä ennen käyttöä turvottaa kuumassa vedessä mausteiden kanssa kymmenisen minuuttia (itse keitän veden vedenkeittimellä ja turvotan soijarouheen kipossa). Tämä työvaihe on yleensä mainittu ohjeissa, mikäli se on tarpeen. Jos teet pitkään kypsennettävää ruokaa, jossa on suhtellisen paljon nestettä, erikseen turvottaminen ei ole välttämätöntä.

Tofu: Tofuja on saatavilla hyvin erilaisia, ja vain kokeilemalla tiedät mistä itse pidät. Itse käytän yleensä kotimaisia Soyan tofuja, joita on saatavilla useimmissa kaupoissa, tai aasialaistyylisissä ruuissa Blue Dragonin tofua.

1 kommentti:

  1. Kiitos, tämä oli oikein hyvä kirjoitus. Valmistin eilen soijasuikaleita heti tämän tekstin lukemisen jälkeen ja tein kuten vinkkasit, eli kiehautin veden vedenkeittimessä. Toimi älyttömän hyvin! Nopeaa ja energiaa säästyy... Näin toimin jatkossakin. Kiitos :)

    VastaaPoista