lauantai 25. syyskuuta 2010

Brandynmakuinen suklaakakku

Äidin synttärikakkutilaus: suklaakakku jossa on kreemiä välissä.
Tulos: kuva yllä ja ohje alla.

Yritin tällä kertaa tehdä vähemmän makea, "aikuisempaan makuun" sopivan kakun.
Kokosin kakun myös hieman eri tekniikalla kuin yleensä: rengasvuoan sisään. Näin paljon täytettä sisältävästä kakusta saa siisitimmän, eikä se yritä hajota täyttämisvaiheessa.
Kannellisessa irtopohjavuoassa kakku myös säilyy hyvin jääkaapissa.

Pohjan ohje on Chocochili-blogista ja kreemin ohje sovellettu Inna Somersalon kirjasta Yllin kyllin herkkuja. Kuorrute on sama kuin oopperakakussa.

Pohja
4,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
130 g tummaa suklaata
150 g margariinia
3 dl soijamaitoa

Sulata suklaa ja margariini varovasti mikrossa. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää suklaa-margariiniseokseen soijamaito ja jauhoseos, sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina hyvin voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa noin 50 minuuttia.

Pohja kannattaa jäähdyttää jääkaapissa ennen kakun kokoamista.

Suklaakreemi

125 g kookosrasvaa
1 dl kaakaojauhetta
1,5 dl tomusokeria
0,5 dl brandya
1 dl soija- tai kaurakermaa

Sulata kookosrasva ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää muut aineet ja vatkaa sähkövatkaimella, kunnes saat kuohkeaa maitosuklaanruskeaa kreemiä.
(Jos kreemi ei ala vatkaantua asiallisesti, sen luultavasti liian lämmintä. Laita kippo hetkeksi jääkaappiin ja yritä uudestaan.)

Kuorrute
200 g tummaa suklaata
1 dl kaura- tai soijakermaa
½ dl vaaleaa siirappia
30 g margariinia

Rouhi suklaa kuumuutta kestävään kulhoon. Kiehauta kattilassa kaurakerma ja siirappi koko ajan sekoittaen ja kaada suklaan päälle. Vatkaa esim. sähkövatkaimella kunnes suklaa sulaa. Lisää margariini ja vatkaa edelleen kunnes kuorrute on sileää ja kiiltävää.
Anna jäähtyä vähän aikaa ennen levittämistä.

Lisäksi
2-3 dl vahvaa kahvia + tilkka brandya
500 g aprikoosimarmeladia
raastettua tummaa suklaata koristeluun

Kokoa kakku: Leikkaa se puoliksi ja laitan alempi puolisko tarjoilulautaselle. Kostuta se brandylla maustetulla kahvilla ja levitä päälle puolet marmeladista.
Laita irtopohjavuoan rengas alemman kakkupohjan ympärille. Levitä päälle kreemi ja nosta sen päälle kakkupohjan toinen puolikas. Kostuta sekin ja levitä päälle loppu marmeladi ja kuorrute.
Laita jääkaappiin jähmettymään vähintään muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua.
Juuri ennen tarjoilua ripottele päälle raastettua suklaata.

4 kommenttia:

  1. Kiitti. :) Myös vieraat tykkäs tänään kahvilla.

    VastaaPoista
  2. Uuh, kyllä nyt kaipaisin tekosyytä leipoakseni kakun. Mutta hei, mietin tuota kookosrasvan käyttöä, onnistuisikohan millään muulla rasvalla? Kookosrasvan epäterveellisyys ei tuossa kakussa niin ole ongelmana, mutta kun siitä paketista jää kuitenkin suurinosa joutavana jäljelle ja ruoan hukkaan heittäminenkään ei miellytä.

    VastaaPoista
  3. En osaa sanoa voiko kookosrasvan suoraan korvata jollain, kun toi kreemin ohje ei ole itte keksimäni.
    Toki voit laittaa myös jotain erilaista kreemiä, oleellistahan siinä on brandyn, kahvin ja suklaan maku.

    Esimerkiksi näitten kuorrutteista voisi varmaan soveltaa jotain: http://keittiojapuutarha.blogspot.com/2009/06/suklaakakku.html
    http://keittiojapuutarha.blogspot.com/2010/03/suklaa-appelsiinipikkukakkuset.html

    Kookosrasvaa voi kyllä käyttää moneen muuhunkin asiaan, esim. uppopaistamiseen. Joskus pienenä oon myös tehnyt todella hyviä suklaatryffeleitä, joihin tuli kookosrasvaa, mutten harmi vaan muista enää ohjetta.

    VastaaPoista