perjantai 15. toukokuuta 2009

Vihreät gnocchit ja pähkinäkastike

Söin vähän aika sitten elämäni ensimmäistä kertaa gnoccheja, ja tykästyin saman tien. Gnocchit ovat perunasta, jauhoista ja mahdollisesti muista aineista tehtyjä palleroita, jotka keitetään ja syödään yleensä kastikkeen kera. Ruokalaji on melko suosittu Etelä-Euroopassa.
Tämä ohje on muunneltu Virginie Besoconin kirjasta Aurinkokeittiöni.

4 annosta

Gnocchit
3 isoa jauhoista perunaa
1 dl pinaattisilppua (sulatettu pakaste käy hyvin)
suolaa
n. 3 dl vehnäjauhoja + leipomiseen

Kuori ja keitä perunat, soseuta vielä kuumina. Lisää loput aineet ja sekoita, kunnes taikinasta tulee leivottava pallo, joka ei enää tartu kulhoon.
Pyörittele taikinasta ohuehkoja pötköjä ja leikkaa ne parin sentin pätkiin. Laita peitettynä viileään odottamaan sillä välin kun valmistat kastikkeen.
Keitä gnocchit juuri ennen tarjoilua: laita niitä sopiva määrä kerralla kiehuvaan suolaveteen. Gnocchit ovat kypsiä, kun ne nousevat pinnalle. Valuta ja tarjoile.

Pähkinäkastike
150 g erilaisia pähkinöitä rouhittuna
nokare margariinia
1,5 dl kasvislientä
suolaa ja mustapippuria
1 dl soijakermaa
2 rkl pähkinätahnaa (tämän voi korvata suurustamalla kastikkeen)

Paahda rouhittuja pähkinöitä voissa kullanruskeiksi. Lisää loput aineet. Anna kiehua kunnes kastike sopivasti sakenee.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaapa mielenkiintoiselta! Kuinka suuri annos tästä tulee? Tuo pähkinöiden määrä kuulostaa nimittäin tosi valtavalta, jos tämä on joku kahden ihmisen annos.

    VastaaPoista
  2. Niinkun tossa lukee, tämä on arviolta neljän hengen annos, mutta kannattaa toki miettiä syöjien nälkäisyydenkin mukaan. ;)

    VastaaPoista
  3. Oho olenpa tyhmä kun en edes lukenut kunnolla :D Teenpä siis puolikkaan annoksen. Kuulostaa niin erikoiselta tämä, että pakko kokeilla, vaikka vähän epäilyttääkin nuo peruna-jauhopallerot. Tulee jotenkin myvyt (onpa typerä sana!) mieleen, enkä oikein osannut arvostaa niitä.

    VastaaPoista
  4. Kieltämättä ton tyyppiset ruuat jakaa mielipiteitä, mutta musta noi oli hyviä. :) Pitäis itekin tehdä noita pitkästä aikaa, olin oikeestaan unohtanu koko reseptin. (Kiitos muistutuksesta!) :D

    VastaaPoista